Beszoktatás

A bölcsődei beszoktatás időszaka

A szülővel történő fokozatos beszoktatás a nevelő – gondozó munka egyik fontos feladata a családdal együttműködve.

A szülő jelenléte biztonságot ad a kisgyermeknek, és megkönnyíti az új környezethez való alkalmazkodást. A beszoktatás időtartama általában két hetet vesz igénybe.

Játszócsoport

A beszoktatás folyamata:

Első nap hétfő: az első találkozás reggeli után, játékidőben történik. A szülő a gyermekével 1 – 1,5 órát tölt a csoportban. Szülő foglalkozik, látja el a gyermeket, kisgyermeknevelő megfigyel.

Második nap kedd: játékidőben érkeznek. Tízórait a szülő kínálja a gyermeknek, kisgyermeknevelő figyeli a gyermek szokásait, de figyelembe veszi a csoport érdekeit is.

Harmadik nap szerda: Szülő és gyermeke játékidőben érkeznek a csoportba. A kisgyermeknevelő kínálja a tízórait, próbál kapcsolatot teremteni a gyermekkel. Ezen a napon ebédel először itt a gyermek a szülő jelenlétében fogyasztja el az ételt.

Negyedik nap csütörtök: Reggelire érkeznek meg a bölcsődébe. A reggelijét a gyermek a szülő jelenlétében fogyasztja el. Ezen a napon a szülő már rövidebb időre távol marad a gyermektől. (elhagyja a csoportot, de a bölcsődében tartózkodik). Ebéd után haza mennek.

Ötödik nap péntek: Reggelire érkeznek és ebéd után térnek haza. A délelőtt folyamán a gyermek a szülő nélkül tartózkodik a csoportban. (gyermek igénye szerint)

Hatodik nap hétfő: Mivel két nap kimaradt, ugyanaz, mint az ötödik nap.

Hetedik nap kedd: Reggelire érkeznek. Ezen a napon a délelőtt folyamán szülő nélkül van már a gyermek a csoportban. Ebéd után ismerkedik az ágyával, ha elalszik a szülő megvárja az ébredést. Ha nem alszik el, akkor rövid idő után hazamennek.

Nyolcadik nap szerda: A napját a gyermek szülő nélkül tölti az intézményben. Lefekvéskor, ha nem alszik a gyermek az előző naphoz viszonyítva hosszabb időt tölt pihenéssel, majd hazamegy a szülővel. Ha jól aludt a gyermek, akkor itt uzsonnázik.

Kilencedik nap csütörtök: Egész napját szülő nélkül tölti a gyermek a csoportban. Itt uzsonnázik.

Tízedik nap péntek: Bölcsődéssé vált a gyermek

A beszoktatás folyamata tájékoztató jellegű, a gyermek igényei szerint eltérés lehet benne.